5 preguntes freqüents sobre el projecte Atenea
1. En què es diferencia del Projecte Referents?
El Projecte Atenea té en comú amb el Projecte Referents que proposa una relació de mentoria 1 a 1 entre una persona voluntària i un/a jove. Aquesta relació de confiança, en el cas d’Atenea dura un curs escolar (i si tot va bé després continua fora del projecte). Les diferències entre un i l’altre es troben en els objectius finals i en com ens hi apropem. Atenea es dirigeix exclusivament a jovent que estigui estudiant i que es proposi acabar aquell curs amb èxit. Per fer-ho proposem generar un bon vincle afectiu amb la parella de mentoria, però també els proposem participar en activitats grupals adreçades a millorar aspectes de competències personals, auto-coneixement, coneixement de l’entorn i dels recursos que els hi ofereix i del mercat de treball per tal que estiguin més preparats pel seu futur com a estudiants.
El projecte Atenea, a més, proposa als joves de venir al Taller d’Estudi, un espai on reben suport d’altres voluntaris i voluntàries que els ajuden en les matèries que necessiten reforçar.
2. Per a què serveixen les activitats grupals amb la resta de mentors i joves?
Cada mes hi ha una activitat grupal on participen totes les parelles de mentoria que formen el grup. En total, el grup farà 9 activitats que permeten als joves treballar en aspectes que els enriqueixen la visió dels seus estudis i del mercat de treball, per exemple: simulació d’una entrevista de feina, autoconeixement, cohesió de grup, tècniques d’estudi, coneixement del mercat laboral, etc… Aquestes activitats les programa i dirigeix la professional del projecte i, de vegades, compten amb col·laboracions externes.
3. Com funciona el taller d’estudi? si sóc mentor/a d’Atenea he de participar-hi?
El taller d’estudi forma part del Projecte Atenea però funciona independentment de les relacions de mentoria i les activitats grupals que hem explicat. El taller té lloc els dijous a la tarda (de 17h a 19h) i compta amb els seus propis voluntaris i voluntàries, que no tenen per què ser mentors de cap jove. Són persones que cada setmana, i amb un compromís trimestral, aporten els seus coneixements tant en tècniques d’estudi com en matèries concretes per donar suport a les demandes dels joves (fer els deures, estudiar per un examen, resoldre dubtes…).
4. Com sabem si un jove està rebent el suport que necessita en la seva trajectòria formativa?
Com en la resta de projectes, a l’inici, cada jove realitza un Pla de Treball que recull els seus objectius pel curs. Aquesta guia permet anar avaluant, en les sessions de seguiment amb la persona mentoria i la tècnica del projecte, tot el que es va assolint i el que queda per fer. El Pla de Treball és un document viu, per tant flexible a adaptar-se a les noves necessitats que li puguin sorgir al/la jove. A final de curs, a més, es passa un qüestionari a cada jove perquè pugui avaluar el suport rebut.
5. Si he participat com a mentora en un altre projecte de l’entitat, m’hi puc apuntar?
En alguns casos en els quals s’ha valorat positivament tornar a provar l’experiència i per decisió presa per la professional del projecte, algunes persones que han estat mentores en projectes com Referents han repetit l’experiència al projecte Atenea. En el cas que aquesta opció no fos possible, et proposaríem de participar al projecte com a voluntari/a del taller d’estudi, per donar suport a altres joves sense establir aquesta relació de mentoria més intensa.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!