“Participar en el proyecto Atenea me está ayudando a mejorar el idioma y a conocer muchas personas nuevas”
Clàudia Frontino (Agència Talaia)
Salif es de Mali, tiene 20 años y hace cuatro que vive en Cataluña. Núria es voluntaria en Punt de Referència y, juntos, forman pareja de mentoría dentro el proyecto Atenea. Se conocieron el otoño de 2021 y desde entonces se encuentran semanalmente de forma individual y quinzenalmente en actividades grupales con el resto de parejas que participan en Atenea.
Las actividades grupales diferencian Atenea de otros proyectos de mentoría, y gracias a ellas aporta una oportunidad para trabajar competencias transversales que complementan el objetivo formativo de los jóvenes que participan. Las sesiones colectivas se articulan a partir de actividades que también promueven sentimiento de pertenencia al grupo.
Los chicos y chicas que participan en Atenea, pese a las peculiaridades individuales o las apuestas de futuro diferentes que puedan tener, se encuentran en momentos vitales parecidos y, el hecho que todos han optado por hacer estudios post-obligatorios les une más allá del hecho migratorio. No todos los jóvenes de Atenea han migrado: el hecho en común es que quieren seguir formándose.
Hablamos con Salif y Núria de vínculos, de cómo de relevante es tener una persona referente con quien hablar y de la importancia de las actividades grupales para aprender y compartir.
Por qué participáis en Punt de Referència?
Salif: Me interesé por Punt de Referència porque tengo dos amigos que habían pasado por algunos de los proyectos y me habían hablado muy bien. También porque quería participar de actividades con mas gente y encontrar ayuda con el trabajo, los estudios y la vivienda.
Núria: Yo antes trabajaba en la DGAIA y, pese a que me he desvinculado desde hace tiempo, quería volver a estar en contacto con jóvenes migrados, pero desde un nuevo ángulo. Además, últimamente han habido campañas muy fuertes en contra de los jóvenes que migran solos y pensé que era el momento de participar en Punt de Referència.
Cómo es vostra relación de mentoría?
S: Des del principi vam veure que podíem aprendre molt l’un de l’altre. A mi m’està anant molt bé per aprendre castellà! L’any passat jo tenia una parella lingüística i ara practico castellà amb la Núria. Em costa una mica conjugar els verbs en passat i el català no el parlo gaire bé encara però he millorat. A Mali no vaig anar a l’escola i aquí estic avançant ràpid amb l’idioma.
N: Si, tot i que jo encara no sé res en el teu idioma! (riu). Des del principi ens expliquem moltes coses de les nostres vides i això ha generat molta confiança. Al principi em preocupava no caure-li bé al Salif o que no conectéssim. Per sort no ha sigut així! Som persones molt diferents i és molt maco compartir les nostres vides i experiències. M’agrada perquè veig el món des de la perspectiva d’algú més jove.
Les activitats grupals estan pensades per ser un espai de suport perquè es treballa l’autoconeixement, el fet d’expressar-se en públic, accedir al mercat laboral, etc. Us ha servit a vosaltres descobrir i parlar tot això de forma grupal i posar en comú dubtes amb les altres parelles de projecte?
N: Si, molt. A vegades no tinc clar si el que li explico al Salif li interesserà o serà útil per a altres persones i va bé saber com ho veuen la resta. És veritat que en Salif sempre participa de les activitats però a vegades hi ha joves que no, i llavors la seva parella de mentoria es preocupa i aquests espais van bé per compartir preocupacions.
S: M’agrada conèixer gent nova, aprendre coses diferents i participar de tot el que es fa i visitar llocs amb la gent del projecte Atenea. Com el dia aquell que vam anar a la Sagrada Família i la vam poder visitar gràcies a un altre mentor que ens va aconseguir entrades i vam entrar junts els quatre.
Salif, has notat alguna evolució en competències des que participes al projecte Atenea?
S: Si, em noto millor ara que quan vaig entrar a Punt de Referència. Parlo millor el castellà i puc explicar-me més fàcilment i escriure. A més parlo molt amb tothom, m’agrada parlar amb la gent i he conegut moltes persones i això m’està donant l’oportunitat de fer moltes coses noves.
També m’està anant molt bé participar a Atenea i xerrar amb la Núria i altres participants per entendre els costums de la gent i com funcionen les coses importants aquí a Espanya. Ara sé què és una nòmina i en què m’he de fixar, com funcionen les hipoteques, com és compartir pis a Barcelona, etc. Tot això no ho sabia abans i és important!
Quins plans de futur tens, Salif?
S: Ara estic acabant el Programa de Formació i Inserció (PFI) d’Auxiliar d’indústries càrnies i prèviament ja havia fet el de soldadura a l’Institut Escola del Treball. Aquest curs voldria haver fet el grau mitjà en soldadura però fins que no tens els papers no et pots matricular en un grau mitjà. Ara que tinc papers i estic fent pràctiques a Mercabarna espero poder treballar allà i tenir l’oportunitat d’estudiar mentrestant el grau mitjà de soldadura el curs vinent. També tinc pendent visitar el Camp Nou i visitar els rius Besòs i Llobregat. Aviam si hi anem aviat, Núria!
————————-
Hem volgut fer un estudi extern amb DEP Institut, per mesurar els efectes que té pel jovent haver participat al projecte, en els àmbits de la definició i consolidació del projecte professional, en el capital social i finalment efectes en les seves competències transversals. Aquests són els principals resultats:
De les dades recollides a l’estudi se’n destaca sobretot, pel que fa al seu projecte professional, la millora en tots els nois i noies, les ganes de continuar estudiant i el fet de ser més capaços d’estudiar, fer treballs i ser persistents amb els estudis. També, una major consciència i coneixement de les possibilitats d’estudis a fer i sortides laborals.
Pel que fa al capital social, Atenea ha ajudat el jovent sobretot en els aspectes de: tenir un lloc on saben que poden demanar suport, sentir-se part d’un grup i el coneixement de l’entorn i dels seus recursos.
Els resultats que parlen dels efectes en aspectes transversals expliquen que el jovent ha obtingut un major auto-coneixement i té més facilitat per comunicar-se, en gran mesura gràcies a l’aprenentatge de la llengua durant el curs.
mexico pharmacies prescription drugs: reputable mexican pharmacies online – mexico pharmacies prescription drugs