ENTREVISTA: “Quan estàs en un moment vulnerable, necessites algú que et faci costat i que et doni suport”

T’imagines fer divuit anys i no poder comptar amb ningú? Cada any, 1.300 joves perden el suport de la Generalitat de Catalunya en arribar a la majoria d’edat. En aquest context, Punt de Referència impulsa diversos programes d’acompanyament per potenciar l’emancipació del jovent, entre els quals destaca el projecte Acull, que des de fa més de vint anys consisteix a acollir jovent migrant d’entre 18 i 23 anys durant nou mesos.

“El jovent que migra sol sovint viu situacions de vulnerabilitat que els dificulten poder-se emancipar, amb l’afegit de no comptar amb referents familiars que els puguin donar suport en aquesta etapa de transició cap a la vida adulta” destaca la tècnica del Projecte Acull de Punt de Referència, Bàrbara Bort.

L’objectiu principal del projecte és acompanyar el jovent en l’emancipació i l’intercanvi cultural. El jovent no busca un habitatge des de l’emergència habitacional, sinó un nucli acollidor amb qui poder aprendre i compartir.

 

Durant tot el procés, la família rep l’acompanyament, formació i suport de Punt de Referència per ajudar en la construcció de la relació i les necessitats que puguin sorgir, garantint la comoditat de les dues parts.

“Cada cas és especial, ja que les relacions que es donen entre el jovent i les famílies acollidores són úniques. Encara que hi hagi famílies que repeteixen l’experiència, cap acolliment és igual.” Destaca la tècnica del projecte Acull, Bàrbara Bort. Al llarg de la trajectòria de l’entitat, s’han realitzat més d’una seixantena d’acolliments, i la major part del jovent ha continuat la relació amb la família acollidora un cop finalitzada l’estada.

Parlem amb en Mohamed, un dels joves acollits en el marc del programa Acull de Punt de Referència. En Mohamed, de vint-i-tres anys, va ser acollit per una voluntària de Barcelona durant el 2021.

 

  • En quina situació et trobaves quan vas incorporar-te en el projecte Acull de Punt de Referència?

Abans d’entrar al projecte Acull, estava en un centre de protecció de menors. Com que ja participava en un altre projecte de Punt de Referència, fent mentoria social, em van explicar el projecte i vam començar el procés de preparació mentre encara estava al centre.

  • Com ha estat viure nou mesos amb la família acollidora?

Ha estat una experiència molt positiva! He tingut un espai on estar tranquil, cuidar la meva salut i conviure amb algú d’aquí amb qui compartir i aprendre de la seva cultura, i també ensenyar-li sobre la meva.

  • Per què creus que és important que el jovent tutelat i extutelat pugui accedir a aquestes oportunitats?

Perquè quan estàs en un moment vulnerable, sense feina i sense ingressos, necessites algú que et faci costat i et doni suport. És essencial tenir un espai on estar tranquil per poder fer les teves activitats del dia a dia i continuar endavant.

  • Destacaries algun moment viscut?

Conèixer la “iaia” va ser un moment molt especial. M’agradava molt jugar a dòmino amb ella, rèiem molt!

  • Segueixes en contacte amb la família que et va acollir?

Sí, tot i que entre la feina i els quefers quotidians no ens veiem tant com voldríem. Tot i això, parlem per telèfon o per WhatsApp de tant en tant. Sé que sempre puc comptar amb la família que em va acollir si necessito res.

  • Voldries dir alguna cosa a aquelles persones que poden estar dubtant si fer-se acollidores?

Que no tinguin por i que ajudin en allò que puguin, per poc que sigui, perquè hi ha gent que vol tirar endavant, però no pot fer-ho sola.

Estàs pensant a acollir jovent a casa?

Actualment, 10 joves de Punt de Referència estan buscant llar. Escriu-nos a voluntariat@puntdereferencia.org i ajuda a impulsar la seva emancipació.

Durant el 2022, el 100% dels voluntaris van valorar amb un 8 la participació en el Projecte Acull, el 100% de les persones acollidores recomanen l’experiència al seu entorn i el 100% del jovent participant està molt satisfet del vincle de confiança establert amb la família acollidora.