Programes

A Punt de Referència vetllem perquè el jovent que acompanyem reforci la seva autoestima i creï una xarxa relacional sòlida. A través dels programes de mentoria, habitatge i suport i participació, detectem necessitats i oferim recursos per a la seva autonomia en la transició a la vida adulta.

MENTORIA
Saber que sempre hi som

Projecte Referents

Fomentem vincles de confiança entre joves de 16 a 23 anys i persones mentores voluntàries que els acompanyen en el seu procés d’emancipació durant 9 mesos per facilitar que generin una xarxa relacional positiva de proximitat.
Aquest projecte incentiva l’acompanyament afectiu de qualitat, rigorós i amb calidesa, i promou el compromís col·lectiu per garantir el dret del jovent a pertànyer a una comunitat.

“La formació i el seguiment que rebem des de Punt de Referència són un tret diferencial, permeten conèixer altres persones i experiències, i ajuden a crear comunitat.”

Neus, mentora de l’entitat

Projecte Atenea

Treballem en les competències educatives del jovent fomentant vincles de confiança entre joves i persones mentores voluntàries que els acompanyen mentre estudien durant un mínim de 8 mesos, per potenciar la seva trajectòria formativa.
  • Reforç en els hàbits d’estudi
  • Orientació formativa
  • Tallers d’estudi

“Al taller d’estudi m’ajuden a fer els deures, els treballs de classe, a entendre el català i resoldre els problemes del dia a dia”.

Manal, participant en el projecte Atenea.

Projecte Acull

Facilitem que jovent extutelat i/o jovent migrat sol, d’entre 18 i 23 anys, s’integri durant 9 mesos en un nucli familiar, generant vincles i hàbits de convivència que, juntament amb l’acompanyament professional, enforteixen el seu procés d’emancipació. A més, es fan trobades entre nuclis d’acollida per reforçar el sentiment de pertinença.

“He après el que no s’ensenya als llibres ni als viatges ni estudiant. Quelcom més vital, que és compartir i conviure”.

Lourdes, participant en el projecte Acull

HABITATGE
El caliu d’una llar

Projecte Pisos assistits

Acompanyem el jovent extutelat d’entre 18 i 21 anys en el seu procés d’emancipació, oferint-los un pis assistit on, durant tres anys, conviuen amb un grup reduït de joves en situació similar i reben suport socioeducatiu de professionals.

“Viure al pis em permet seguir estudiant per tenir una millor feina de cara al futur”

T.
Projecte pisos assistits

Projecte Llars El Pas

Oferim un recurs de llarga estada perquè joves extutelats que ho necessitin puguin consolidar el seu procés d’emancipació, així com preparar-se, si escau, per participar en projectes d’habitatge cooperatiu.
En aliança amb la Fundació Mambré i la Fundació Hestia.
Projecte Llars el Pas

”És una oportunitat molt bona per mi. Aquest no és un pis qualsevol; amb el veïnat ho compartim tot, si necessites ajuda hi és”.

Abel, veí de La Balma, habitatge cooperatiu del Poblenou, Barcelona.

SUPORT I PARTICIPACIÓ
Tenir lluites compartides

Projecte Trajecte

Oferim suport per donar resposta a necessitats administratives, de formació, d’inserció laboral, de salut, de lleure o de suport jurídic. Sovint són demandes que requereixen treballar en xarxa amb altres entitats, col·lectius i professionals. Per això es detecten els recursos que donin resposta a les necessitats de cada jove i se l’acompanya perquè hi accedeixi. L’acompanyament pot ser puntual o de llarga durada, depenent de la situació de cada persona.

“Trajecte va tenir un efecte profund a la meva vida i em va brindar molt suport.”

Mariam

Projecte Som Llavor

Fomentem la participació social dels joves com a subjectes de drets i la vinculació a la comunitat a través del treball en grup i la creació audiovisual, seguint la metodologia SeMILLA (sensibilització, motivació, investigació, llenguatge audiovisual, acció comunitària).
Mira el curtmetratges realitzats pel jovent que acompanya Punt de Referència.

Projecte en aliança amb l’Agència Talaia.

“A través de l’exposició les persones poden entendre com pensem i com ens sentim, més enllà de deixar-se portar per la manera com vestim o l’aspecte que tenim, i això és molt important.”

Mohamed, participant en el projecte fotogràfic “Cuinant identitats”, ideat a Som Llavor.

Projecte fotogràfic realitzat a Som Llavor.