Som en essència éssers relacionals: fem comunitat!

Has pensat mai en el paper que tenen les relacions en la teva vida? Hi ha relacions que ens nodreixen, altres que a vegades ens fan mal i altres que ens acompanyen quotidianament i ens donen un marc de referència. De fet, estem envoltades de persones amb qui ens relacionem. La qüestió és: com són aquestes relacions? Són relacions que ens vinculen afectivament amb qui tenim al davant? I que ens vinculen positivament aportant-nos suport i benestar? O simplement, són persones amb qui parlem o ens creuem sense més ni més?

Com s’explicita al comunicat que Punt de Referència va llençar fa un any, la solitud no desitjada “multiplica per 5 les possibilitats de patir depressió o ansietat i afecta especialment  les persones que viuen en situació de pobresa o desocupació”. Aquesta és una situació que afecta una gran part del jovent tutelat i extutelat.

Les relacions i les xarxes en les quals estem immerses ens ajuden a construir l’autoestima, l’autoconcepte i la identitat. Aquests 3 pilars ens proveeixen de salut emocional i ens aporten el rumb per construir el nostre projecte de vida enllaçat en la comunitat on vivim. Som en essència éssers relacionals.

Ara bé, hi ha un altre factor molt significatiu i que té a veure amb la qualitat i presència d’aquestes relacions. També és important que aquestes relacions puguin ser significatives i positives pel nostre benestar, que siguin relacions que ens donen suport, ens sostenen, ens reconeixen i validen tal com som. Són aquest tipus de relacions les que ens donen la seguretat i l’autonomia per afrontar el nostre propi projecte de vida.

Des dels projectes de mentoria social, com els projectes Referents, Atenea i Acull, es cuida molt i s’acompanya a voluntariat i jovent per construir aquest espai de relació que ens potencia i en especial al jovent, que estan en aquesta fase inicial de construir el mateix projecte de vida.

A més, es posa molta cura en acompanyar la construcció de la relació entre persones que per la inèrcia de la societat on vivim no ens interrelacionem. Donat que solem establir relacions amb qui tenim factors socioeconòmics i codis culturals similars. És per això que les relacions de mentoria són claus, també, per obrir oportunitats, nous contextos i aprenentatges a les persones que hi participen. Tot provocant, alhora, un major nivell del sentiment de pertinença; factor clau en la prevenció de la salut mental de jovent i persones adultes.

Estàs preparada per posar el teu granet de sorra en fer realitat el dret a sentir-se acompanyat i recolzat pel jovent tutelat i extutelat aquí a Catalunya? Punt de Referència posa les bases i l’acompanyament per fer-ho realitat i que sigui una experiència enriquidora per totes les parts. Des de Punt hi posen la terra i el test, i entre totes podem omplir-lo de llavors, aigua i vida per fer de la nostra comunitat un espai amb més benestar emocional i social per a tothom!

 


 

Laura Terradas Cargol

Coordinadora pedagògica de Punt de Referència del 2017 al 2023.