Mentoria per a la inclusió: Premis Innovació Social 2021

Recordeu que des de l’Àrea de Formació i Consultoria vàrem impulsar un programa per replicar el nostre model de mentoria social de qualitat? Gràcies a aquesta feina hem pogut adaptar la nostra mentoria a les característiques de diferents ciutats, comarques o països, i així, acompanyar a l’emancipació de més jovent tutelat.

Aquesta transferència de coneixement (que tot seguit us expliquem amb detall) ha estat premiada amb el Premi a Innovació Social 2021, de la Fundació la Caixa. El reconeixement posa en valor el gran esforç d’aquests anys per generar coneixement col·lectiu, i teixir complicitats: per nosaltres la millor manera de transformar la societat. L’entrega de premis va tenir lloc el dia 20 d’octubre a Madrid.

Mentoria per a la inclusió

El 2019 la Fundació La Caixa ens va atorgar els recursos econòmics per replicar el model fent partenariat amb l’Associació Quilòmetre Zero de Tarragona. Així és com vàrem crear el projecte Mentoria per a la inclusió, amb l’objectiu de donar un impuls a la mentoria social de qualitat en els programes d’acompanyament al jovent tutelat i extutelat. Conjuntament amb Quilòmetre Zero vàrem dissenyar un nou model de transferència de coneixement, centrat en la metodologia de la mentoria social. Vam adaptar el model a les singularitats territorials de Tarragona i al seu model d’organització i naixia així el projecte “AmbTu”. Durant el procés, l’equip del projecte Referents hem format a l’equip tècnic de Tarragona, i hem acompanyat el disseny i posada en marxa d’aquest nou projecte inspirant en el model del projecte Referents adaptat al territori del Camp de Tarragona.

La Marina Claveria, directora i responsable de projectes de l’Associació Quilòmetre Zero valora que “Rebre acompanyament i suport en la posada en marxa d’un projecte nou és un avantatge que genera confiança i seguretat a nivell professional, institucional i també en relació al voluntariat. Aquests tres elements, imprescindibles per engegar el programa, compten gràcies a aquest suport, amb una garantia afegida d’èxit gràcies a la trajectòria de l’entitat experta”.

Punt de Referència trobem important donar continuïtat a aquest model de transferència de coneixement i també hem impulsat la creació d’un grup de treball estable amb tècniques i tècnics dels projectes de mentoria social dirigits a nois i noies tutelades i extutelades. Creiem que l’intercanvi de bones pràctiques ens ajuda a millorar el model de mentoria de cada entitat. Per aquesta raó aquest grup de treball l’hem volgut vincular a la Coordinadora de Mentoria Social, amb l’objectiu que esdevingui un espai de trobada estable.

El Projecte Referents, en plena forma

 

El Projecte Referents va ser l’embrió de Punt de Referència i va esdevenir també, el primer projecte de mentoria social amb jovent extutelat a nivell estatal. Any rere any suma participants, tant jovent com voluntariat; són incontables les vivències compartides en tantes relacions de mentoria, i són molts els nois i noies que han crescut amb una persona adulta al costat, gràcies al projecte.

Al llarg d’aquests anys, hem anat innovant en el disseny del projecte per adaptar-lo als temps, a les necessitats del jovent i del voluntariat. Actualment l’èxit de Referents ha fet que l’interès pel projecte hagi arribat a entitats d’altres països, a les quals formem amb la nostra metodologia perquè puguin posar en marxa la mentoria social adaptant el Projecte Referents a les seves necessitats.

  

 

A Punt cada any engeguem nous grups de Referents; el 2020 es van formar 73 relacions de mentoria. El 2021 tindrem un total de 5 grups en marxa, us expliquem en quina fase es troba cada un d’ells: 

  • Fase de cerca de voluntariat. 
    Properament obrirem dos nous grups (el G49 i el G50) que iniciaran la formació de voluntariat a finals d’any i començaran les relacions de mentoria coincidint amb l’any nou. Durant el mes de novembre buscarem les persones voluntàries interessades que formaran els nous grups de Referents.

 

  • Fase de formació de voluntariat i preparació de joves
    Una vegada seleccionades les persones participants, els i les referents fan una formació de 10h prèvia a l’inici de la relació de mentoria. En la formació aprenen aspectes de la realitat del jovent extutelat i què s’espera d’ells i elles. Mentrestant, els joves que volen participar també han estat veient-se amb la seva educadora per conèixer el projecte i poguer expressar el tipus d’acompanyament que creuen necessitar. El G48 i M1 (Primer grup de Referents Mataró) són els grups que actualment estan formant-se i a finals de desembre iniciaran la fase d’assignació de parelles.

 

  • Fase d’assignacions de parelles
    Els i les mentores ja estan preparades per conèixer el noi o noia a qui acompanyaran. L’educadora del projecte assigna a cada jove un mentor/a, tenint en compte els seus gustos, les seves personalitats, la disponibilitat per veure’s…

 

  • Fase de seguiment de relacions de mentoria i acompanyament a mentors
    Una vegada iniciades les relacions, es realitza un seguiment professional a les parelles amb trobades amb l’educadora. Junts revisen què els està aportant la relació i cap on volen que es dirigeixi aquest acompanyament.
    Les persones referents també es trobaran grupalment una vegada al mes, per compartir les seves experiències i dubtes en relació amb l’acompanyament als nois i noies. El Grup G47 es troba ara en aquesta fase del procés.

 

  • Fase de tancament i avauació.
    Ja han passat 10 mesos des de l’inici de les trobades i arriba el moment del tancament. El final del projecte no vol dir el final de la relació, sino que les dues persones tenen una relació prou consolidada com per passar a trobar-se de manera natural, sense la nostra supervisió. Desitgem el millor a les relacions del G46 i G46 que ja han arribat al moment del tancament!
Ajuda’ns a acompanyar les vides del jovent sense xarxa de suport.
FES-TE’N SOCI