Els indicadors parlen del jovent
Durant l’any 2017, l’entitat ha atès un total de 171 joves que s’hi han posat en contacte.
D’aquest gruix de joves, la majoria han participat als projectes de Punt, i d’altres tenien necessitats, de manera que han estat derivats a altres entitats, a través del servei de primeres acollides.
Voleu saber algunes dades que les representen a totes elles?
Sobre aquest gràfic s’extreu el fet que ens contacten més nois que noies, un fet que l’entitat està treballant per tal de fer front a les necessitats dels dos gèneres per igual, i poder oferir acompanyament fent especial atenció al fet de treballar per acostar-nos a totes elles.
L’experiència d’acompanyament al jovent ens diu que la trajectòria de les noies és molt diferent a la dels nois, per aquest motiu ens trobem en un moment de plantejar noves fórmules per atendre les seves necessitats.
Pel que fa a l’edat, aquest 2017 s’ha iniciat el projecte GR 16-18, que ha permès treballar amb joves de 16 a 18 anys (encara tutelats). El gran gruix d’edat del jovent que ens contacta és de 17 a 19 anys, doncs la majoria d’edat significa el fi de la tutela del jovent, l’edat que més els preocupa.
Un 60% del jovent que arriba a Punt de Referència són originaris de Marroc, una xifra que es desmarca molt de les arribades de joves d’altres països (Espanya el segueix amb un 12,75%).
El gran gruix del jovent (58,4%) està estudiant, seguit d’un 26,20% dels joves que no estudia ni treballa. Per a molts dels joves obtenir el permís de treball és un procés molt lent i sense garanties, de manera que obtenir una feina és un objectiu que els queda lluny. Tot i això, les dades demostren que quasi un 15% del jovent està treballant, i alguns d’ells ho combinen amb la formació acadèmica.
El jovent moltes vegades no té una documentació que els identifiqui (28,37%), fet que els complica notablement la inclusió social plena. Alguns dels joves no tenen un document on reculli la seva edat, una primera barrera per als menors per accedir a un centre.
Però això no és tot, tant menors com majors d’edat han de seguir un llarg procés (es pot allargar fins a 5 anys) per tal d’aconseguir el permís de residència i el permís de treball. Acabar aconseguint el DNI dependrà del temps que portin al país, dels anys que han estat tutelats i de l’èxit en trobar una oferta de feina estable, i del fet que l’administració no els denegui els permisos sol·licitats.
A Punt de Referència els acompanyem en aquest llarg procés per tal que tinguin una trajectòria d’èxit.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!