El govern aprova la reforma del reglament de la llei d’estrangeria
-
Des de Punt de Referència, reivindiquem que migrar és un dret recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans.
-
El reglament permetrà la regularització de 300.000 persones l’any en els pròxims tres anys.
Aquest 19 de novembre, el govern d’Espanya ha aprovat un nou reglament d’estrangeria per impulsar la regularització de les persones migrades. Les principals novetats són:
- Es redueix de tres anys a dos anys el temps per accedir al permís de residència.
- Es tindrà en compte per l’autorització de residència i feina als estudiants que per arrelament de formació en set mesos aconsegueixin una feina relacionada amb el títol que han obtingut.
- Es crea l’arrelament de segona oportunitat per a les persones que han tingut una autorització de residència i per diversos motius l’han perdut.
- Tots els visats tindran una duració d’un any. Per exemple, el visat de cerca de feina, que abans era de tres mesos, ara tindrà una vigència d’un any.
- Les persones amb visat d’estudiant podran treballar 30 hores, independentment de la seva formació.
Segons el govern espanyol, el reglament podria regularitzar a 300.000 persones l’any en els pròxims tres anys. Tot i això, entrarà en vigor a partir del 20 de maig de 2025.
Què implica el nou reglament pel jovent tutelat i extutelat en situació irregular administrativa?
A Catalunya, l’any 2024, la DGAIA ha acollit a 2.276 joves que han migrat sols. Tanmateix, el jovent migrat que no ha estat tutelat ha de regularitzar la seva situació administrativa a través de l’arrelament per formació (aprovat el 2023) o bé de l’arrelament social. En el primer cas ens trobem que el jovent ha d’aconseguir una oferta de feina relacionada amb el títol acadèmic que ha obtingut. Un cop presentada la documentació, la tramitació s’està allargant molt, el que complica moltíssim l’emancipació del jovent. És molt difícil que una empresa sostingui una oferta de feina 7 mesos. Així ho explicava el jove de Punt de Referència, en Rachid, a La Vanguardia: “Gairebé no dormia. Sabia que si deixava els estudis em farien fora del pis, i si deixava la feina, no podria aconseguir els meus papers”. Actualment, de mitjana, es tarden set mesos a resoldre les tramitacions de documentació, això dificulta la incorporació del jovent al mercat laboral.
Des de Punt de Referència, en primer lloc, reivindiquem que les mesures del nou reglament són insuficients i que migrar és un dret recollit per la Declaració Universal dels Drets Humans. En segon lloc, exigim més transparència i agilitat en la tramitació dels expedients de documentació. En tercer lloc, denunciem que encara s’apliquen proves d’edat per acceptar la minoria d’edat del jovent perquè és una pràctica que vulnera els seus drets. En quart lloc, reclamem vies migratòries segures.
“Cal una acollida que respecti la igualtat de drets. Les persones han d’accedir a l’educació, el mercat laboral, l’habitatge o la sanitat vinguin d’on vinguin; si no, estem vulnerant els seus drets”, destaca la directora de Punt de Referència, Rita Grané.