ENTREVISTA: “Els joves extutelats quan surten dels pisos assistits, no estan preparats per emancipar-se”
Des del 2021, Punt de Referència ha participat en el Projecte IMEX, liderat per la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA). L’objectiu era crear un model de referència estatal, així com europeu, per a la desinstitucionalització en l’atenció al jovent extutelat.
A Punt de Referència, s’ha treballat la desinstitucionalització a través del projecte d’habitatge “Llars el Pas”, una iniciativa que vol acostar l’habitatge cooperatiu al jovent.
En parlem amb l’educador social i membre de l’equip professional de Punt de Referència, David Marmolejo, que actualment, és tècnic del projecte de “Llars el Pas” de Punt de Referència.
- Quina és la situació del jovent tutelat i extutelat respecte a l’habitatge?
Primer de tot, hem de tenir en compte que trobar un habitatge en condicions és una problemàtica global a la ciutat de Barcelona. Si a aquest context, li sumem que el jovent tutelat i extutelat és inexpert i sense estabilitat econòmica ni personal és encara més complicat. I si a tot això s’hi afegeix un procés migratori, el racisme, la falta de referents adults o familiars que els puguin sostenir en aquest procés encara es complica més.
A vegades els joves tutelats i extutelats no estan preparats per sortir dels pisos assistits o els projectes d’habitatge impulsats per les institucions, però no tenen més opcions pel temps d’estada que marquen aquests projectes.
- En què consisteix el projecte “Llars el Pas”?
“Llars el Pas” és un projecte d’emancipació i d’autonomia pel jovent tutelat i extutelat que ja ha passat per recursos d’acollida anteriorment, és a dir, seria l’últim pas abans d’emancipar-se sense cap institució o entitat acompanyant-los.
El projecte té 4 fases:
Una primera fase, per a joves que tenen menys autonomia, la seva estada en serveis residencials ha estat mínima, sense ingressos i que tenen necessitats educatives més altes.
La segona fase és per a joves que comencen a tenir ingressos i tenen un itinerari formatiu i laboral. El jovent aporta com a màxim el 30% del lloguer, i d’aquesta forma hi ha una personalització del lloguer segons les seves necessitats i situació econòmica
La tercera fase és per a joves que ja han finalitzat l’itinerari educatiu, i es volen centrar en l’àmbit laboral. Consensuem l’estada amb l’objectiu d’aconseguir una feina del que han estudiat i uns ingressos concrets.
Per últim, la quarta fase es basa en l’habitatge cooperatiu. Fem una adaptació i acompanyament en la integració de l’habitatge.
Actualment, comptem amb 5 habitatges, entre Barcelona, l’Hospitalet del Llobregat i Mataró. En total estem acompanyant a 14 joves.
- Per què va néixer el projecte “Llars el Pas”?
La iniciativa va néixer perquè els processos de transició a la vida adulta havien de ser més llargs i no hi havia prou suport administratiu. Ens vam adonar que els joves quan sortien dels pisos assistits a l’edat de 21 anys no estaven preparats per emancipar-se.
- L’última fase del projecte té com a model l’habitatge cooperatiu. Consideres que aquest model d’habitatge pot ser una opció per al jovent? Quins són els seus beneficis?
Considero que és una alternativa molt potent pels valors comunitaris i participatius, pot ampliar la xarxa de suport dels joves i donar-los altres referents adults en contextos diferents. També potencia la desinstitucionalització dels joves, és a dir, fer que altres referents adults els puguin donar suport fora de les institucions.
- Actualment, sabem que hi ha 2 joves vivint a l’habitatge cooperatiu de la Balma. Com ha estat la seva experiència?
L’experiència del jovent és molt positiva. Primer de tot, estem contents de veure com una entitat confia en el jovent i els hi dona l’oportunitat de ser socis d’una cooperativa. Gràcies a la Balma, tenen una llar i un projecte.
També hi ha aspectes negatius. Viure en una cooperativa, comporta fer una sèrie de tasques i obligacions per tirar endavant el projecte. Això suposa un volum de feina alt, però també és un aprenentatge valuós.
- Quines expectatives de futur hi ha en el projecte?
Volem continuar impulsant el projecte de “Llars el Pas”. De moment, l’any passat vam arribar a un acord amb la cooperativa Abril, que encara té els habitatges en construcció, però ja estem fent un procés de selecció de dos joves perquè hi vagin a viure.
El projecte “Llars el Pas” compta amb el suport de “La Caixa”
David Marmolejo
Tècnic del projecte de “Llars el Pas” de Punt de Referència
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!