Compartim mirada internacional sobre jovent migrat i mentoria

 

Ja hem parlat en altres ocasions del projecte internacional Re-Generations, amb el qual fa dos anys que acompanyem a la implementació de projectes de mentoria per les entitats ARSIS (Grècia) i Defence for children (Itàlia). Aquest mes hem co-organitzat una trobada virtual d’agents relacionats amb la mentoria i l’acompanyament al jovent tutelat i extutelat i amb persones que donen suport als nostres projectes, com ara representants tècnics i polítics de l’Administració, finançadors i altres entitats socials. 

 

A l’acte hi va haver una primera part de presentació del projecte del Re-Generations i de les entitats implicades. També es va presentar l’estudi d’impacte de la mentoria en el jovent: Applying Mentoring de l’Òscar Prieto (Universitat de Girona), que va explicar la col·laboració entre la universitat i Punt de Referència per mesurar l’impacte de la mentoria en el projecte Referents. En l’estudi de Prieto es dedueix que el jovent de Punt de Referència millora significativament la seva salut mental, autoestima, resiliència i esperança en un futur millor i que el jovent mentorat millora tres vegades més les seves aspiracions educatives, en comparació amb el jovent que no compta amb cap persona mentora. De les dades recollides a l’estudi se’n deriva la hipòtesi que el potencial de millora del jovent no acompanyat es deu al fet que la intervenció del projecte Referents incorpora un acompanyament socioeducatiu a la relació de mentoria d’elevada intensitat.

 

 

En la segona part vam aprendre de l’experiència dels stakeholders italians i grecs, que van exposar la realitat del jovent migrat als seus països. Des de terres catalanes, vam aportar les diverses experiències de Catalunya. Per una banda, Ester Cabanes, directora de la DGAIA va presentar el pla estratègic per l’acollida del jovent migrat no acompanyat de la Generalitat de Catalunya i Cesc Poch del Director General de Joventut de la Generalitat va exposar la seva visió des de joventut. Per altra banda, vam poder compartir de la mà de Ana Lemkow, de la Direcció de Drets de Ciutadania (Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI), el treball de l’Ajuntament de Barcelona en l’acollida del jovent. També va tenir lloc l’experiència d’un dels finançadors de Punt de Referència, la Fundació de Nous Cims, que va relatar el perquè del seu programa de beques Zing per a joves que volen continuar els estudis i el seu suport i aposta per la mentoria.

Per tancar la jornada va tenir lloc un debat entre persones i institucions de cada país. Els agents catalans vam debatre sobre l’acompanyament del jovent, la sostenibilitat dels projectes de mentoria i la incidència política.

 

 

 

 

 

 

5 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *