La formació continuada és imprescindible per aprendre, créixer i sentir
En el marc del Dia Internacional del Voluntariat, des de Punt de Referència vam organitzar una jornada formativa amb l’objectiu de crear un espai de relació i intercanvi entre les persones que fan o han fet mentoria.
Aquesta jornada va estar vertebrada per dos tallers paral·lels. El primer va ser una formació en acompanyament emocional al jovent, facilitada per SEER i dinamitzada per Javi Castillo. La segona, una formació sobre antiracisme en forma d’obra de teatre que duia per nom “Jo no soc racista, però”, facilitada per l’organització sense ànim de lucre Xixa Teatre i dinamitzada per Rocío Cuadra.
Com gestionar les emocions quan s’acompanya el jovent
Semicercle i tothom en silenci. Mirades. Algunes delaten somriures i d’altres sostenen incomoditat. “Em costa aguantar els silencis”, diu una de les participants. I aquest és l’inici de 90 minuts de formació en què les participants es van obrir a compartir les seves experiències de mentoria. “Ens hem de mirar i basar-nos en el mètode vivencial perquè acompanyar joves és sentir què ens passa”, assegurava Javi Castillo.
Castillo va compartir alguns consells i trucs per gestionar les emocions durant l’acompanyament de persones, especialment si són joves. La clau és recordar sempre el triangle de la personalitat. Tres vèrtexs i tres conceptes: FER (comportaments), SENTIR (emocions) i PENSAR (accions). A més, va recordar que socialment atribuïm connotacions positives o negatives a emocions que no sempre es viuen així i que cal donar espai a sentir-les perquè les emocions acabaran condicionant els actes.
Per acabar aquesta formació es va crear un camí a terra amb targetes de colors i amb diferents emocions escrites per entendre-les i compartir en quins estats de l’acompanyament i mentoria se sent por, tristesa, culpa, vergonya, sorpresa, alegria, amor o felicitat, i com gestionar-les.
“Han donat consells molt útils pel dia a dia, perquè ara entenc millor com es forma la personalitat de cadascú, però també sobre com gestionar la paciència amb joves. Perquè com a voluntària crec que he tingut pressa amb el jove al qual he acompanyat. Gestionar la frustració és complicat i en deu mesos que dura la mentoria he hagut de treballar les expectatives”, comenta Marta Liñán, que va fer de voluntària a Referents de març a octubre del 2023.
“El voluntariat m’ha fet viure la realitat a través dels ulls d’una altra persona i ser més conscient de la societat en què vivim i els obstacles que ha d’afrontar el jovent. Però també crec que l’equip tècnic de Punt de Referència fa molt bona feina i que els ajuden a tirar endavant, i a nosaltres com a mentores ens donen molt suport i acompanyament”, Marta Liñán, voluntària de Punt de Referència
Per la seva banda, Leticia Lluch va participar a Referents de desembre del 2022 fins a setembre del 2023 i també creu que el taller de gestió emocional pot ser útil tant a la vida personal com en futurs participacions de noves mentories. “La gestió emocional és molt complexa i d’aquesta formació m’enduc reflexions sobre com abordar les emocions negatives i com viure-les, com sentir-les. També m’enduc el repte de com transformar les emocions i fer que el camí emocional sigui profitós mentre ajudo el jove i, a la vegada, a mi mateixa”, afegeix Lluch.
Racisme: com detectar-lo i combatre’l
Dues companyes de pis busquen un tercer integrant i tot sembla anar bé fins que arriba el Soni, el candidat. A partir d’aquest moment, tot són problemes i discursos discriminatoris d’una de les llogateres mentre el públic s’ho mira i comença a fer cares de desaprovació. “D’aquesta gent no et pots refiar”, “s’enduen totes les ajudes”, “s’han d’integrar” i un llarg etcètera de prejudicis i missatges racistes.
Des de La Xixa, la companyia de teatre que organitzava la sessió, creuen que es pot canviar la manera de pensar de la gent, però que cal anomenar les discriminacions per combatre-les. Per això, després de representar la peça teatral, la Rocío Cuadra, que dinamitzava la sessió, va convidar el públic a obrir el debat i va preguntar què havia molestat i on podien reconèixer les discriminacions.
Després es va animar les assistents a participar de l’obra per canviar els discursos que no havien agradat. A mesura que s’anaven anomenant malestars i discriminacions, es van anar fent variants de l’obra posant el focus en rebatre els arguments racistes o posant el focus en com se sentia la persona discriminada. Hi van participar diferents assistents i totes van convenir que treballar l’antiracisme i trencar els discursos discriminatoris és cansat, però necessari.
“Quan he participat de l’obra he vist que m’estava enfocant cap a la persona que estava agredint i té el privilegi, i m’estava oblidant de qui rep les discriminacions, això m’ha ajudat a veure que en el dia a dia això ho puc aplicar. En comptes de discutir amb la persona racista, donar suport a la persona agredida”, assegura Neus Ribas, que participa com a voluntària al projecte Referents des del març de 2023.
“Totes les formacions i tallers són molt útils, he après moltíssim. La formació i el seguiment que rebem des de Punt de Referència són un tret diferencial, permeten conèixer altres persones i experiències, les formacions ajuden a mantenir comunitat”, conclou Ribas.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!