La formació ens fa millors referents

 

En les darreres setmanes, les persones referents dels diferents projectes de mentoria han participat en formacions rellevants per millorar el seu rol d’acompanyament al jovent: una formació en masculinitats i una altra sobre l’efecte Pigmalió.

Aquestes formacions complementàries són molt útils per entrenar les competències i habilitats en l’acompanyament al jovent i són molt ben valorades pel voluntariat. Per aquest motiu a Punt de Referència oferim aquestes formacions de manera habitual, donant valor afegit a les persones mentores. Us  expliquem què hem après a cada una d’elles:

Formació en masculinitats

24 persones mentores van assistir al taller de masculinitats, impartit virtualment pel Programa d’Atenció als Homes (SAH). El contingut de la formació estava adaptat a les necessitats dels nois i noies a qui acompanyem per tal que les eines aportades fossin útils per al voluntariat i per la seva relació amb el jovent. La sessió es va dividir en dues parts: en la primera vam aprendre sobre la interculturalitat, ja que, en la majoria de casos, els nois i noies mentorats han vingut d’altres països. El dol migratori que pateixen al venir i el xoc cultural quan arriben també són aspectes a tenir en compte per aprendre com fer-los costat. En la segona part, vam endinsar-nos en el món de la masculinitat, treballant els rols socials, els estereotips, la identitat, les relacions i el desig, i en definitiva les masculinitats i com aquestes poden variar de percepció en les diferents cultures. Quin és el rol social que s’espera d’un noi al Marroc? segurament se li atribueixen càrregues molt diferents a les que té un noi nascut aquí. Conèixer aquestes realitats permeten tant a la persona mentora com al jove, poder establir una relació de mentoria sana i comprensiva amb l’altre.

A nivell general, la meva valoració del taller és molt positiva. Em va semblar molt útil, quant a la informació proporcionada, ja que la situació del a mentoria que estic vivint em porta a la necessitat de saber aquests conceptes i saber-los posar a la pràctica amb el meu jove mentorat. Recomanaria molt l’assistència en aquesta formació a aquelles persones que, com jo, estiguin endinsades en el món del voluntariat en mentoria social amb joves, ja que el coneixement après durant el taller, és molt interessant i molt valuós pel dia a dia de la mentoria i la relació establerta entre mentor/a i mentorat/da.                 Anna, referent.

 

Formació en l’efecte Pigmalió

18 persones també van ser a la formació sobre l’efecte Pigmalió, de la Xarxa Antirumors de l’Ajuntament de Barcelona. L’activitat aprofundeix en el concepte de l’Efecte Pigmalió: com el fet que les altres persones valorin positivament els nostres actes té efectes directes en la percepció i autoestima que tenim sobre nosaltres mateixes. Aquest efecte el rebem i el generem constantment en les nostres relacions quotidianes. Escoltar a l’altra persona, posar en valor les seves capacitats, verbalitzar el que t’agrada d’ella, farà que el noi o noia prengui consciència dels seus punts forts i millori l’autoestima, en un moment en què aquesta pot ser la clau per tirar endavant en un entorn i societat que no els hi reconeix. Les persones referents han vist la importància que té generar missatges positius al jovent per repercutir positivament sobre la seva autoconsciència.


Aquesta formació l’hem realitzat en les darreres edicions dels projectes de mentoria, i vista la bona rebuda que ha tingut entre les referents, continuem tenint-la en compte com a formació complementària per a voluntariat.

1 resposta

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *