Nou pis cooperatiu per a jovent extutelat al barri de Poblenou
Ens fa especial il·lusió explicar que ens hem sumat a la cooperativa Abril que promou un nou edifici d’habitatge cooperatiu al barri de Poblenou de la ciutat de Barcelona. La bona notícia és que uns dels 18 pisos que es construiran serà un habitatge de caràcter social i inclusiu i que es destinarà a dos joves de Punt de Referència, seguint el model que ja hem implementat a l’edifici de La Balma on en l’actualitat fa mesos que ja hi viuen dos joves vinculats a Punt de Referència.
Justament a mitjan març, vam organitzar la primera trobada de jovent del nostre projecte ‘Llar El Pas’ per visitar La Balma i van poder escoltar, de la mà d’un dels dos joves que hi viuen, en què consisteix la seva experiència com a veí d’un habitatge cooperatiu. Saber quines són les principals diferències amb un habitatge normal; com es comparteixen els espais físics i relacionals; quins són els avantatges econòmics enfront del mercat d’habitatge ordinari; de quina manera s’estableix i es consolida la relació amb el veïnatge; quina és la càrrega de feina que cal assumir en aquest model cooperatiu (participació en assemblees, comissions i tasques i responsabilitats individuals) i quines són les despeses econòmiques que cal assumir (aportacions, lloguers, subministraments, etc.) van ser algunes de les temàtiques tractades.
Ben segur que l’espai lluminós i la comoditat de l’entorn van ajudar que la xerrada fos amena i participativa. La trobada va acabar amb la visita al pis dels joves i l’edifici sencer coneixent de primera mà els espais d’ús compartit (sala i cuina comuna, la sala polivalent, la biblioteca, les habitacions de convidats, la zona de cures, la bugaderia, el terrat amb l’hort comunitari i l’aparcament per a bicicletes).
Una de les principals raons de Punt de Referència per apostar per l’habitatge cooperatiu és que aquest format permet el jovent formar part d’una comunitat. “Molts dels joves extutelats tenen una xarxa social petita a causa del procés migratori i els anys de tutela i aquest model els permet una nova xarxa relacional amb el veïnat i el barri”, explica Rita Grané. I afegeix que “l’habitatge cooperatiu és un model transformador i no especulatiu, una eina interessant que mira de contribuir a transformar la societat”. En aquesta ocasió, poder disposar d’un nou pis cooperatiu és possible gràcies al suport de la Fundació ‘La Caixa’.
L’aposta per aquest model ve de lluny. L’any 2019 es van iniciar les primeres converses sobre habitatge cooperatiu a Punt de Referència. Poc després, el 2020, es fa pública la convocatòria del Projecte Lliures, una iniciativa impulsada per Coop57, Òmnium Cultural i ECAS que treball per revertir les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social oferint suport a projectes arreu del territori. Gràcies a aquest suport, Sostre Cívic i Punt de Referència van aconseguir les aportacions inicials de capital per assegurar un pis solidari a La Balma.
La història continua i és més necessària que mai, ja que la taxa d’emancipació juvenil continua amb xifres poc esperançadores: es va situar en el 16,75% en el segon trimestre de 2021, segons l’Observatori d’Emancipació Juvenil promogut pel Consell de la Joventut d’Espanya.
El projecte Llars El Pas és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació “La Caixa”, el projecte IMEX i 07BCN
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!