“Participar a Atenea m’ha ajudat a decidir quins estudis fer i la meva mentora m’ha ajudat a visualitzar-me en el futur”

L’Angèlica és una jove de 18 anys que ha participat en el projecte Atenea de Punt de Referència. Un programa que treballa les competències educatives del jovent, a través de la mentoria, per potenciar la seva trajectòria formativa. Actualment, només entre l’1-4% del jovent extutelat entra a la universitat, i aquest percentatge disminueix encara més en el cas de les dones, per això, durant els darrers anys des de l’entitat vetllem que el 20% del jovent del projecte Atenea siguin dones. En aquest marc, la directora de Punt de Referència, Rita Grané, reivindica el dret de les joves a accedir a estudis postobligatoris i assenyala que treballen per garantir aquest dret per totes les joves de l’entitat. D’altra banda, és important destacar que a través de la mentoria també s’exerceix a la millora i l’aprenentatge de la llengua catalana pel jovent.

A què et dediques actualment?  

Vaig acabar els estudis obligatoris de l’ESO i ara estic cursant un Grau Mitjà en Gestió d’Administració d’Empreses.  

Durant els meus anys escolars de primària i de l’ESO faltava molt a classe, i per això, vaig entrar als serveis socials: venia una educadora a casa per portar-me a l’escola. 

 Com vas conèixer al programa Atenea?  

Recordo que quan estava en el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), la meva tutora em va parlar i recomanar el programa Atenea perquè em podria ajudar amb els deures. Vaig contactar amb Punt de Referència, em van fer una entrevista curta i també em van explicar el funcionament del programa, que té dues branques: suport de repàs i mentoria. 

  En aquell moment sabies que era la mentoria? 

No. Vaig aprendre que es tracta d’una persona voluntària que t’acompanya en el procés d’emancipació en diverses àrees. En aquest marc, vaig fer una llista de les necessitats i acompanyament que m’agradaria rebre de la meva mentora. Tres mesos més tard, vaig conèixer a la Marina. 

Uns dels objectius que ens vam plantejar per la relació de mentoria entre la  Marina i jo va ser que m’ajudés a buscar opcions per continuar amb els meus estudis

 

Com t’ha ajudat la teva mentora? 

Uns dels objectius que ens vam plantejar per la relació de mentoria entre la  Marina i jo va ser que m’ajudés a buscar opcions per continuar amb els meus estudis. Vam començar per cicles de pastisseria i de cuina que vaig descartar perquè em va ajudar a veure què tinc habilitats per fer un cicle de gestió i administració. Casualment, tenia una amiga que estava cursant el mateix curs, així doncs vaig tenir una referent a qui preguntar.

Quin impacte ha tingut  aquesta relació en tu?

Durant la relació de mentoria em va ajudar molt, sobretot, en els temes dels estudis. També, vam fer algunes activitats proposades per Punt de Referència: anar al teatre, a exposicions, fer tallers…  I actualment, som amigues. De fet, la Marina va ser l’empenta que necessitava en aquell moment i em va ajudar a empoderar-me. Ara em sento més motivada. 

Penses que si no haguessis conegut la teva mentora hauries fet el  Grau Mitjà en Gestió d’Administració d’Empreses?

La veritat és que abans no sabia què volia fer. A quart d’ESO teníem l’assignatura d’orientació i estava molt perduda. Ara, estic fent aquest curs, però tampoc sé a què em vull dedicar tota la vida.

Quines són les teves perspectives de futur en relació amb els estudis?  

Primer de tot, acabar el Grau Mig en Gestió d’Administració d’Empreses i després, segurament continuar amb un cicle superior. 

És necessari aquest acompanyament pel jovent que no té clar quins estudis vol fer?

Considero que és un suport que pot anar molt bé i encara més si connectes amb la mentora.  

“M’agradaria veure més dones. Per exemple, quan anem a xerrades informatives sobre estudis”

 

Creus que falten referents on es pugui inspirar el jovent?

Sí, sobretot falten referents dones. Sempre són homes i estic cansada. M’agradaria veure més dones. Per exemple, quan anem a xerrades informatives sobre estudis que la persona que ho faci sigui una dona, això ens ajudaria a visualitzar-nos més. En el meu cas, la Marina ha estat la meva referent femenina perque ella és definició d’empoderament femení. 

Com és l’orientació pel jovent en els centres de menors? 

Pel que fa a la meva experiència, sí que les educadores del centre em van intentar ajudar, però no va ser una implicació com la de la meva mentora. 

Consideres que la mentoria social podria ser una eina de reforç pels centres de menors? 

Sí, perquè encara que en els centres tinguis educadors i educadores sempre tenen moltes coses a fer. Potser només tenen 30 minuts exclusivament per  ajudar-te o un dia al mes. En canvi, la Marina em dedicava diverses hores a la setmana  

I per acabar… Què els hi diries a les joves que no tenen clar com continuar amb el seu futur acadèmic? 

Primer de tot, els diria que són molt joves i que tenen temps per saber que volen fer, però sí que els recomanaria estudiar, ja que és sempre una bona opció. Sempre tenint clar que no és imprescindible saber tot el que volem ara.