Presentem el curtmetratge “Som el futur de demà” a la trobada anual de Punt de Referència

El passat 27 de juny, en el marc de la trobada anual vam presentar el curtmetratge “Som el futur de demà” dirigit i protagonitzat per sis joves en el marc del projecte Som Llavor. El film tracta temàtiques com l’experiència de viure en un centre de menors, l’acompanyament dels equips educatius, els reptes de l’emancipació i la situació administrativa.

“Des de les primeres sessions, el grup ha volgut reivindicar la responsabilitat del govern per assegurar i garantir els drets del jovent, sense importar la seva situació administrativa o econòmica”, destaca una de les tècniques del projecte Som Llavor, Marina Montoya. Durant quatre mesos, en Madou, l’Abed, en Mousa, en Hagie, l’Iba i l’Ebrima han acudit a trobades setmanals on han rebut l’acompanyament de l’Agència Talaia per poder expressar aquest missatge.  “A l’inici es van treballar dinàmiques de cohesió, ja que els joves no es coneixien entre ells. Les experiències comunes en les seves trajectòries vitals van fer que ràpidament es generés molta pinya i un sentiment de suport mutu. Això ha creat un espai còmode i segur.” Destaca la tècnica de l’Agència Talaia, Clàudia Frontino.

Un dels temes rellevants en el curtmetratge és l’impacte emocional que té la transició a l’edat adulta pel jovent tutelat i extutelat. “És molt difícil, molts dels joves quan surten dels centres no tenen família, no tenen companys, no tenen on dormir… i això els posa tristos”, explica en el curtmetratge un dels protagonistes, en Mousa. La preocupació pel futur i les oportunitats laborals es manifesta en els sis joves al llarg de tot el documental. “Dels joves que surten dels centres de menors hi ha dues categories: els que surten amb papers i formació i ja poden treballar, i altres joves que surten sense papers. Sense papers no pots treballar o acabes amb una feina que no et permet guanyar diners, tenir un pis o una habitació. Al final no et queda altra opció que viure al carrer”, afegeix un dels joves participants, l’Ebrima.

Les persones assistents a la trobada anual han aplaudit el film.

 

Segons la Fundación Por Causa, s’estima que actualment hi ha 500.000 persones en situació irregular administrativa a Espanya. En el curtmetratge, els joves han reivindicat la importància de fer front a aquesta situació i han compartit la seva experiència personal, ja que alguns d’ells han viscut el sensellarisme o les dificultats per trobar feina a causa de la falta de documentació. Així ho destaca un dels joves participants, l’Ebrima: “El govern ha de canviar la situació dels papers. Aquí a Espanya, tenir papers és molt difícil. En els països europeus es parla sobre respectar els drets humans, però això no és veritat. La gent que ve aquí té ganes de treballar, però no ho poden fer sense el permís del govern.”

Després de la presentació del curtmetratge, el jovent va tenir una conversa amb el públic sobre les diferents temàtiques i preocupacions socials que explora el curtmetratge. Entre les persones participants, la directora de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ester Sara Cabanes, va destacar: “Ara mateix, la realitat del jovent en situació irregular és un problema. Les comunitats autònomes i el govern s’han de posar d’acord amb els tràmits d’estrangeria per poder canviar les coses.”

El curtmetratge s’emmarca en el projecte Som Llavor, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i el Casal Jove dels Transformadors.