Road to adulthood: compartir aprenentatges internacionals de mentoria social
Punt de Referència som una de les quatre entitats que forma part del projecte d’àmbit internacional RoAD to Adulthood. Mentorship Helping Migrant and Refugee Unaccompanied Minors Navigate Adulthood que té com a objectiu donar suport a jovent no acompanyat (antics UAM) en la seva transició cap a l’edat adulta, tot promovent la seva integració social.
El projecte RoAD, que va iniciar-se el febrer de 2022 i compta amb el finançament de la Unió Europea, es porta a terme a diferents països europeus a través de diferents entitats que implementen la mentoria social inspirada en el model de Punt de Referència: ARSIS a Grècia, Defense for Children Internacional a Itàlia i Mentoring Europe als Països Baixos (una associació més centrada en oferir formació a professionals en mentoria).
Treballar en xarxa i amb una visió europea
Compartir l’experiència professional permet l’intercanvi de models de formació de mentoria per a menors no acompanyats i joves amb una visió global i europea, però tenint molt clara la voluntat d’actuació en clau local per facilitar l’atenció personalitzada a menors migrats i refugiats no acompanyats.
Recentment, Punt de Referència ha liderat a Barcelona la reunió internacional entre tots els participants del Road. Van ser hores de treball intens i compartit, i on també es va comptar amb la visió d’Eunice Romero, directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, i de Lorena Gaona, responsable de projectes a Catalunya de la Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA).
Arran de la trobada a Barcelona, hem aprofitat per reflexionar amb representants de les tres entitats sobre què suposa la mentoria i els beneficis que aporta compartir experiències conjuntes:
“La mentoria ajuda el jove que migra a descobrir les seves capacitats, a obtenir una visió més àmplia del nou lloc on viu”
- “Des d’ARIS, creiem que la mentoria, permet al jovent connectar amb la ciutadania local -un mentor o mentora- , cosa que els ajuda a entendre millor el sistema del país on viuen, a comprendre les seves obligacions com a ciutadans i, per descomptat, els seus drets.”
- “L’acompanyament i el vincle amb un mentor o mentora facilita la connexió del jovent amb el lloc i observem que el bé més important que es genera, a través d’aquesta relació de mentoria, és el sentiment de pertinença. Percebem la mentoria social com un mitjà per donar suport als menors no acompanyats i al jovent refugiat en el seu camí cap a l’edat adulta, busquem ser una eina complementària de suport als marcs institucionals i mitjans de protecció dels joves i infants existents.”
- “La nostra idea és que com millor s’utilitzin tots els mitjans disponibles per a la protecció de la infància i la joventut, com ara pisos/cases d’acollida, apartaments semiautònoms, institucions educatives, més gran serà el suport que s’ofereix als joves. Per això, és fonamental una bona cooperació entre les parts implicades que treballen la protecció i cura dels infants i el jovent.”
- “Admirem els nois i noies que participen en els nostres programes. Una de les coses que posem més en valor és l’energia i la bona voluntat que ofereixen a les nostres reunions i a les trobades amb els seus mentors. Malgrat les adversitats a les quals s’han enfrontat en el passat i que, malauradament, per la manca de suport de l’Estat, continuen vivint, tenen l’anhel de creure i de conèixer el món! Els i les admirem i respectem immensament”.
DEFENSE FOR CHILDREN INTERNACIONAL. ITÀLIA
“Treballar amb altres organitzacions de la UE ens permet pensar en diferents solucions, sensibilitzar la comunitat i compartir experiències i maneres d’afrontar els reptes”
- “La mentoria ajuda el jovent que emigra a fer-se autònom en el nou context i a tenir una persona per a ell. Les relacions significatives amb un mentor o una mentora fan de guia per al jove cap a la integració en la comunitat local d’acollida i amb la seva xarxa, i alhora faciliten que assoleixi l’autonomia en diferents àmbits de la vida com l’habitatge, la feina i els estudis”
- “Treballar amb joves migrants ens ajuda a entendre més a fons les dificultats que s’enfronten a escala social i en la seva vida diària, sobretot pel que fa a l’accés als serveis i, per tant, a drets com la salut, la documentació, l’habitatge, etc.”
MENTORING EUROPE. PAÏSOS BAIXOS
“Treballar amb altres organitzacions europees ens ofereix noves eines, energia i perspectiva!”
- “La mentoria ajuda el jove que emigra a agafar perspectiva, veure que hi ha un lloc en aquest món per a ells en i a sentir-se valorats.”
- “Pensem que cada jove té necessitats diferents i necessita un enfocament personalitzat. Aprenem molt del jovent migrant, ens obren nous punts de vista i enriqueixen la nostra ment amb els seus antecedents.“
- “Treballar amb altres organitzacions europees ens ofereix noves eines, energia i perspectiva!”
Mexican Easy Pharm: reputable mexican pharmacies online – Mexican Easy Pharm