Treballant amb la vulnerabilitat
Avui dediquem aquest article a explicar una de les cares de feina de l’equip d’educadores: què significa acompanyar cada dia a persones joves que arriben a l’entitat amb motxilles ben diverses, però que sovint tenen en comú uns itineraris de vida complexos i durs i un futur immediat poc engrescador. Les formacions diverses de l’equip professional, la seva vocació per acompanyar aquests itineraris i els aprenentatges que la pròpia feina aporta, els permeten arribar a sostenir els diferents processos d’emancipació dels nois i noies. Tot i això, per garantir que ho puguin fer al llarg del temps i donant el millor d’elles mateixes, cal tenir-ne cura: disposar d’espais per compartir dubtes i neguits sobre casos de joves amb la resta de professionals, atendre a la pròpia vulnerabilitat de cada educadora i tenir cura de la seva salut mental. Així és com ho fem:
Aprenent a acompanyar
És enorme la riquesa que aporta acompanyar a tants casos humans com joves atenem cada dia. El repte de tenir les eines per atendre cada singularitat també és gran, per això l’equip d’educadores dedica unes hores al llarg de l’any en formar-se en àmbits que complementen i amplien les possibilitats d’atenció al jovent.
Una de les demandes de l’equip era aprendre a atendre casos de jovent amb problemes relacionats amb la salut mental, casos que malauradament el confinament i la crisi del coronavirus han accentuat i que cal atendre. Per això, el mes de febrer hem realitzat una càpsula formativa de 3 hores en acompanyament a persones amb dificultats relacionades amb la salut mental, impartida per l’equip del SATMI, el Programa d’atenció a la salut mental de la població immigrada del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
La cura de l’equip professional, clau per poder continuar acompanyant
L’acompanyament directe al jovent és l’essència de la feina de l’educadora i pot resultar en una sola jornada una tasca molt gratificant, intensa, tendre, activista i desgastant.
Per poder assumir cada dia aquestes emocions, a Punt de Referència comptem, una vegada al mes, amb una sessió de supervisió, en la qual una professional de Fil a l’Agulla reuneix tot l’equip i dóna eines per fer front als principals neguits i reptes que l’equip proposa debatre. En aquest espai també s’atenen temes relacionats amb el propi funcionament de l’equip professional.
https://ebq-google.ms-de.ru