El jovent extutelat: emancipar-se amb 18 anys sense una xarxa de suport sòlida
“Tenir una mentora m’ha canviat la vida! Ara tinc les idees més clares de què he vull fer i de què no”, afirma l’Ahmed, mentorat del projecte.
El projectes de mentoria ofereixen un acompanyament personalitzat al jovent tutelat i extutelat per tal d’afavorir la seva integració social, promoure la igualtat d’oportunitats i millorar la seva qualitat de vida. La iniciativa la duem a terme a l’àrea metropolitana de Barcelona, el Vallès Occidental i el Maresme.
Cada any, 900 joves deixen de ser tutelats per l’estat i comencen la seva transició a l’edat adulta sense una xarxa de suport sòlida. Des de Punt de Referència promovem programes per respondre a les dificultats que pateix aquest col·lectiu, que es troba en risc d’exclusió social al no disposar d’una xarxa familiar al territori, especialment quan surten del sistema de protecció al moment de complir divuit anys. Per tal de donar solució a aquesta problemàtica, des de l’entitat oferim al jovent la possibilitat de conèixer una persona que li aporti suport emocional, lúdic i lingüístic.
La figura del mentor o mentora és clau, sobretot perquè els ofereix un suport emocional imprescindible i una obertura a noves oportunitats en el territori on viuen. Aquest suport fa que el jovent que forma part del programa millori les seves competències relacionals, com el seu nivell de conversa i la capacitat per expressar els sentiments. A més, l’acompanyament ajuda a generar un sentiment de pertinença, esperança de futur i a guanyar estabilitat emocional, molt important a l’hora d’enfocar els estudis i la recerca de feina.
En relació als estudis, els membres del programa mostren una gran millora gràcies a l’acompanyament, un 65% del jovent valora els programes de mentoria com una empenta per emancipar-se. Per exemple, de l’Issiaga, declara el següent:
“Abans estudiava, però, ara estic treballant. Quan pugui, el meu objectiu és treure’m un Cicle de Grau Superior. La Leticia, la meva mentora, m’anima a continuar treballant i a estudiar”.
També s’hi mostra molt satisfet l’Ahmed, que destaca la figura de la seva mentora:
“La Teresa és una persona molt important per a mi. M’ajuda a tenir idees bones, em dona consells amb els estudis i de la vida, en general. No és que m’ajudi a fer els deures, però si que em dona idees per aprovar les assignatures”.
D’altra banda, el projecte també té previst abordar el problema de l’habitatge. Actualment, a Barcelona hi ha prop d’un miler de persones sense sostre, un centenar de les quals són joves d’entre divuit i vint-i-cinc anys. Aquesta problemàtica afecta especialment al jovent extutelat, ja que un 30% dels joves sense sostre provenen del sistema de protecció. Des de Referents treballem per revertir aquesta situació, assessorant els membres del programa en aquest àmbit perquè puguin comptar amb més oportunitats i un millor futur.