Davant l’arribada de menors no acompanyats, actuem.
Aquests darrers mesos haureu sentit a parlar als mitjans de comunicació d’un increment notable d’arribades de menors estrangers sense referents adults i la situació de desbordament que tant l’administració com les entitats socials estem patint. Entrevistes quasi cada dia i articles en diferents mitjans de comunicació posen dades a aquestes arribades de joves, majoritàriament marroquins, a qui cada vegada és més complicat atendre en condicions. Us en posem alguns exemples:
- BTV – L’arribada de menors immigrants no acompanyats desborda la DGAIA
- Els matins de TV3 – La gestió dels menors no acompanyats, al parlament
- Diari Ara – Reprimits pel Marroc, els rifenys fugen en pasteres
Davant d’aquesta situació calen solucions. En aquest entorn, ha estat obligat per a Punt de Referència plantejar-se respondre a aquesta demanda multiplicant les places d’habitatge per oferir-les a aquests joves, fet que ja ha suposat doblar en pocs mesos els pisos assistits de l’entitat. La Junta i l’equip tècnic de Punt de Referència hem suspesat a consciència de quina manera podem respondre a l’emergència del moment, tenint en compte que aquestes arribades de joves es poden cronificar en el temps mentre no hi hagi una estretègia política a mig-llarg termini.
El model d’intervenció de Punt de Referència.
Com expliquem en aquest butlletí de setembre, hem fet un gran esforç per ampliar places (tant en els projectes d’habitatge com en els de mentoria) per a poder acompanyar a més jovent. Sostenir econòmicament l’ampliació de places pels projectes de mentoria ens representa un gran repte, no és gens senzill aconseguir els recursos econòmics necessaris. no som una entitat amb capacitat d’atendre emergències o grans volums
Alhora, seguim essent una entitat petita que treballem amb un model propi basat en la qualitat per sobre de la quantitat i en l’atenció centrada en la persona.
L’aposta de l’entitat és per reforçar la mentoria com a eina principal d’intervenció social amb joves en situació de risc, complementant-la amb programes de suport laboral i d’habitatge. El nostre model de mentoria cuida molt l’acompanyament i supervisió de les relacions de joves amb el seu referent adult positiu, per part de l’equip tècnic. D’aquesta manera seguirem posant la nostra expertesa en mentoria social a disposició de l’administració i d’altres entitats que la vulguin incorporar per enfortir els seus programes d’atenció a menors i joves en situació vulnerable, promovent que les relacions tinguin un impacte positiu en la vida i emancipació dels i de les joves.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!