Nois i noies promouen la participació activa a JOVESxJOVES

Havíem promès explicar-vos com està funcionant el projecte de participació JOVESxJOVES, que ha iniciat l’activitat intensiva aquest mes de febrer, malgrat en edicions anteriors alguns grups de joves ja havíem realitzat activitats puntuals en el marc d’aquest projecte.

 

Després de la crida que vam fer per activar un nou grup, JOVESxJOVES està format en aquesta edició per 8 joves, que es troben setmanalment i que s’han sumat al grup amb ganes d’establir vincles entre iguals i d’agafar un rol actiu i participatiu dins l’entitat.
Les trobades de grup d’aquest mes de febrer han servit perquè el grup decideixi què els agradaria fer conjuntament i han aflorat propostes: el grup té ganes de combinar espais de reflexió sobre temàtiques que els interessen amb activitats d’oci i de coneixença de l’entorn.

 

 

 

 

Els espais de reflexió

JOVESxJOVES ha posat sobre la taula diversos aspectes i temàtiques amb les que voldrien aprofundir en activitats que els permetin debatre i construir el seu propi discurs. Els principals temes que els neguitegen són el racisme, la llei d’estrangeria i, en conseqüència, les dificultats per obtenir la documentació. Els agradaria també poder comunicar a persones que no coneixen la seva realitat, les coses que els passen com a col·lectiu. En aquest sentit, el grup ha començat a cercar activitats en les quals els agradaria assistir conjuntament per representar i analitzar com es parla d’elles i ells: la setmana  que ve dinamirzarà la projecció d’un documental sobre menors migrants no acompanyats, i el 21 de març participarà i animarà a altres persones de Punt a anar a una manifestació contra el racisme.

 

Coneixença de l’entorn i activitats d’oci

Al grup no li falten ganes de passar-ho bé i descobrir racons de la ciutat. En la seva darrera sortida van trobar-se als Búnkers del Carmel i, gaudint de les bones vistes de la ciutat, van parlar dels llocs que els agradaria compartir. També van agendar diverses propostes d’activitats per fer en les properes setmanes: des d’organitzar una calçotada a fer una excursió. Els demanarem que ens ho expliquin!

A Punt estem molt contentes de comptar amb un nou grup de joves actiu, amb propostes i amb ganes de trobar el seu propi espai. Sembla que vindran uns mesos plens d’activitat!

Bones pràctiques en l’acollida de joves: diverses poblacions reclamen assessorament

El darrer any hem registrat un increment notable de trucades a Punt de Referència provinents de persones i comunitats que estan acollint pel seu compte a jovent que ha sortit dels centres de menors que no disposen de recurs d’habitatge. La situació està preocupant a Ajuntaments, veïnes i veïns fins al punt que, moguts per un sentiment de solidaritat i també de coresponsabilitat ciutadana, obren les portes de casa seva per evitar deixar-los dormint al carrer. Un cop ho han fet, els apareixen els primers dubtes i la necessitat de trobar un acompanyament i orientació des de l’experiència.

Per a resoldre aquests dubtes i per conèixer el funcionament del Projecte Acull, diverses persones acollidores han contactat Punt de Referència, que el passat 15 de febrer va reunir-los en una jornada per aprendre i intercanviar bones pràctiques en l’acollida.

 

Quines demandes i dubtes plantegen les persones acollidores?

El model d’acolliment del Projecte Acull garanteix un bon itinerari del jovent perquè disposa d’un marc de projecte treballat i adequat a les necessitats del jovent i posa en valor el fet de combinar el rol de les persones acollidores amb un seguiment professional de l’itinerari d’emancipació del jovent. Les persones acollidores assistents a la jornada no compten amb un marc de referència ni amb el rol de la persona professional, clau per a donar resposta a totes aquelles necessitats administatives, de formació i de treball planificat amb el jovent. Per aquest motiu, els neguits que van plantejar van ser:

  • el desconeixement del sistema administratiu i la necessitat de tenir assessorament jurídic: com podem ajudar al jovent amb la seva situació documental?
  • Com plantejar un acolliment des de la urgència? és necessari establir uns terminis màxims d’estada? com acompanyar als nois i noies a l’inici i final de la convivència?
  • quins haurien de ser els límits en el marc d’una acollida?
  • val la pena que aquests joves es vinculin més al territori i puguin implicar-se en activitats que els posin en valor dins la societat. Com ho fem? quines són recomanables?

 

“Pensàvem que estàvem sols, que érem els únics que acollíem!”
Entre les persones assistents n’hi havia que estan acollint algun jove individualment i d’altres ho fan amb xarxes de veïns que s’han articulat informalment per donar resposta conjuntament. D’aquesta manera, la trobada no només va servir per a veure un model d’acollida vàlid i aprendre de l’experiència del Projecte Acull sinó també per a conèixer-se entre persones acollidores, veure quines iniciatives s’estan movent per acollir al territori i tenir-se en compte per coordinar-se i intercanviar properes experiències entre elles.

 

Endinsa’t en el Projecte Acull a partir de la història d’acollida de’n Moushin

Un dia diferent: anem a veure el Barça- Getafe

El dissabte 15 de febrer va ser un dia diferent de la resta: un grup de joves i voluntariat, acompanyats del tècnic David, de Punt de Referència va anar al Camp Nou a veure el partit de futbol Barça-Getafe Pilota de futbol.

 

L’ oportunitat va sorgir d’una proposta de la Fundació Agbar, col·laboradora  del projecte Atenea. Van oferir-nos una tarda de futbol privilegiada; des de la seva llotja al Camp Nou el partit es veu molt diferent!

La proposta va tenir tant èxit que el més difícil va ser seleccionar a les 14 persones convidades. Finalment es va decidir que fos una tarda compartida per jovent i voluntariat no només d’Atenea, sinó també dels projectes Referents, Acull i de pisos.

A l’emoció del propi joc (un molt bon partit del Barça), es va sumar la il·lusió de compartir aquest moment uns amb els altres i a la bona rebuda de les persones de la Fundació Agbar, que van fer d’amfitriones. Tot plegat va convertir un dissabte normal en un dia únic!

 

Ajuda’ns a acompanyar les vides del jovent sense xarxa de suport.
FES-TE’N SOCI