Com t’emanciparàs? Els participants al campus de periodisme de l’Ara s’apropen al jovent migrat

El 14 de juliol, en Moha, l’Echahid, l’Alba (educadora del projecte Atenea) i la Berta (tècnica de comunicació), van arribar a Fundesplai, on es realitzava el Campus de Periodisme que organitza el Diari ARA. La tercera edició d’ aquest campus va centrar la temàtica en el periodisme social, és per això que durant un matí, els futurs periodistes van poder conèixer de primera mà la veu d’un col·lectiu darrerament molt present a les seccions de societat dels diaris: el jovent tutelat i extutelat.

El grup de 10 noies i nois d’entre 13 i 15 anys tenien l’objectiu de fer el seu reportatge interactiu, entrevistant en Moha, l’Echahid i l’Alba i explicar als lectors la realitat del jovent i de l’acompanyament que ofereix Punt Referència. Altres grups de participants al campus, farien el mateix amb altres entitats del tercer sector com Proactiva Open Arms, SOS Racisme, Dar Chabab i altres.

 

Apropant-nos a la realitat del jovent tutelat: 

Abans d’abordar les entrevistes, el grup va tenir temps de participar en unes dinàmiques que Punt de Referència els havia preparat per resoldre dubtes sobre el context que envolta els menors i majors que han viscut tutelats.

La primera dinàmica demanava a cada persona que es situés sobre la resposta correcta a les següents preguntes:

  • Quina creus que és l’edat mitjana d’emancipació a Catalunya?   19 anys, 22 anys, 25 anys o 29 anys
  • Una persona està tutelada perquè ha comès un delicte? Si, No , No ho sé.
  • L’ Estat s’ha de fer càrrec de les persones menors que no tenen familiars al territori?  Si, No, No ho sé.
  • Quantes joves tutelades penses que hi ha a Catalunya?  700,  3.800,  6.800,  11.000
  • Quin d’aquests àmbits penses que és més important per emancipar-se amb èxit?   feina, xarxa social, estudis, habitatge, salut emocional o situació documental?

La darrera pregunta va portar discrepàncies, i és que tots aquests àmbits formen part de la roda d’emancipació i són desitjables per l’èxit dels itineraris del jovent. La dinàmica va servir per explicar com Punt de Referència treballa per donar resposta a les necessitats dels nois i noies en els diversos àmbits, sobretot en l’acompanyament emocional, la xarxa de suport i el reforç a l’estudi. Aquesta activitat va resoldre molts dubtes sobre el context que envolta nois com en Moha i l’Echahid, que van explicar-los en quin moment es troben i quins reptes afronten.

La segona dinàmica va consistir en pensar quines qualitats defineixen les persones que per nosaltres han estat referents: allò que tots posaven en valor eren les virtuts que es busquen en les persones voluntàries, referents que busquem per ser mentors dels nois i noies de l’entitat. Mitjançant aquesta reflexió, van descobrir la importància de la xarxa social al voltant de les persones, i l’objectiu de Punt de Referència de generar una xarxa de suport al voltant del jovent, que sigui una porta a noves oportunitats.

Abans d’encarar les entrevistes van tenir temps de reflexionar conjuntament sobre periodisme i ètica. Què millor que poder fer aquesta reflexió amb noies i nois que potser esdevindran professionals del periodisme? L’espai va portar-los a parlar del poder del discurs que generen els mitjans de comunicació sobre l’opinió pública, i de la importància de la tria de paraules i enfoc dels mitjans quan parlen de col·lectius vulnerables que s’han anat carregant d’estigmes a base de titulars. Per últim es va compartir breument el codi ètic de Punt de Referència i el funcionament que desenvolupa quan té per davant una entrevista d’un mitjà de comunicació amb un testimoni (jove) de l’entitat.

Finalment va arribar el moment de les entrevistes. En dos grups els joves van anar fent les preguntes que havien preparat per en Moha i l’Echahid, i van realitzar fotografies per completar el reportatge amb imatges. N’heu vist el resultat?

Foto: Campus diari ARA
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *