- C. Consell de Cent, 445. Escala A, entresol
- 93 329 74 27 info@puntdereferencia.org

EL CAMÍ CAP A L'EMANCIPACIÓ
El jovent tutelat i extutelat són nois i noies que han viscut part de la seva infància i/o adolescència en un centre de menors. Els motius que desencadenen a aquest jovent a ser tutelats per la Generalitat de Catalunya poden ser diversos: pobresa severa, migracions, negligències, situacions de maltracte, entre d’altres.
Fer 18 anys significa deixar aquest recurs de tutela d’un dia per l’altre i entomar el repte d’emancipar-se. El punt de partida dels i les joves extutelades les fa més vulnerables que la resta del jovent i això els dificulta trobar un pis, formar-se, accedir a un lloc de treball i mantenir-lo, tramitar documentació, aprendre a gestionar la pròpia economia, tenir adults de confiança a prop o tenir una bona xarxa d’amistats.
Per a conèixer en més profunditat la realitat del jovent que acompanyem, consulta les publicacions:
- Montserrat Boada, Carme, Casas Aznar, Ferran, Malo, Sara i Bertran, Irma. Els itineraris educatius dels joves extutelats. Generalitat de Catalunya.
- Quiroga, Violeta, Chagas, Eveline (2020) Empuje y audacia. Siglo XXI.
- Llosada-Gistau, Joan, Montserrat Boada, Carme, i Casas Aznar, Ferran (2016), “El benestar subjectiu dels adolescents tutelats a Catalunya”. Papers 29 Barcelona: Generalitat de Catalunya.
- Cónsola Párraga, Marc (2016), “La atención socioeducativa de los menores extranjeros no acompañados. Una mirada hacia las expectativas y las necesidades”. Educació Social: Revista d’Intervenció Socioeducativa.
- Montserrat Boada, Carme, Casas Aznar, Ferran, i Sisteró, Clara (2015), “Estudi sobre l’atenció als joves extutelats: Evolució, valoració i reptes de futur”. Col·lecció Eines, 12. Departament de Benestar Social i Familia.
TAMBÉ ACOMPANYEM A
Joves en situació vulnerable
Algunes de les persones que acompanyem no han estat tutelades però es troben en una situació de desamparament similar: sense xarxa de suport i amb edat d’emancipar-se.
Persones refugiades
El projecte Acull concretament acompanya a joves refugiats i refugiades, que han passat un procés migratori i es troben en una situació similar a la resta de joves.